GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Néhány gyakran felmerülő kérdésre találja itt válaszainkat.

Most látom, hogy Szegediek, de dolgoznak máshol is?

Igen, egész Magyarország területén.

Most rögtön /a héten/, sürgősen ki tudnak jönni, megcsinálni?

Sajnos nem, jelenleg 3-4 hetes határidőre vállalunk már leszerződött munkát.

Mennyi idő alatt készül el a bélelés?

A munka nehézségétől illetve a bélelés hosszától és darabszámától függően 1-2 nap.

Mennyire tartós, erős a bélelés?

Készítettünk egy rövid filmet, amelyben összehasonlítottuk a PVC csövet a KG PVC-t és a kész bélelést, hogy melyik, mennyire bírja a gyűrődést. (Törésteszt)

Mennyi garanciát vállalnak a javításra?

Általában a kivitelezésre 2 év teljes körű garanciát és 5 év szavatosságot vállalunk.
A bélelés várható élettartama 50 év.

Ez olyan, mint a kéménybefújós bélelés?

Hasonló. Ez is helyszínen kikeményedő kétkomponensű műgyanta és valamilyen vázanyag (kombinált üvegszövet paplan vagy konfekcionált Polyester bélelőtömlő) felhasználásával készült kompozit. Azonban a bélelőanyag bejuttatása a hibahelyhez teljesen más technológiát igényel, mint a kéménybélelésnél.

Néhány ismertető példa a technológiára:

Rövid, szakaszos bélelés pontszerű hibák és hosszabb szakaszok felújításához. (Short Liner)

Tömlőző eljárás, végponttól végpontig történő felújításhoz. (In Liner)

Felszórásos technológia tetszőleges izometria és szakaszok esetén. (Brush Coating)

Ívóvíz vezetéket is lehet így javítani?

Ezzel a technológiával nem lehet. Van rá kidolgozott megoldás, azonban cégünk nem végez ilyen jellegű javításokat, kizárólag csapadék- és szennyvíz vezetékeket bélelünk.

A közeljövőben tervezzük a felkészülést az ivóvíz vezetékek béleléses javítására.

Minden lefolyót lehet béleléssel javítani?

Nem. Pl. egy rossz lejtési adottságokkal rendelkező csatorna a bélelés után is rossz lejtésű marad. Ha van benne mosással vagy spirálozással el nem távolítható lerakódás (pl. beton), akkor az keresztmetszet szűkületet okozhat a bélelt vezetékben. Minden esetben kamerás vizsgálat szükséges, a felvétel kiértékelése után  lehet javítási műszaki tartalmat összeállítani, majd ajánlatot adni.

Ha van rákötés a lefolyón, akkor mi a helyzet?

Jelenleg a 110/110/45,  125/110/45 és 200/125/45 fok Y ágak bélelésére vagyunk felkészülve. A közeljövőben más méretű csatlakozások bélelésére is tervezzük az eszközök beszerzését.

Mosdó, kád, tusoló vezetékek javíthatók ezzel a technológiával?

Az úgynevezett kis átmérőjű vezetékek (32-40-50-63 mm) vizsgálatára, béleléses javítására kevés igazán használható technológia létezik. A legnagyobb nehézséget a beépített 90 fokos iránytörések (könyökidomok) okozzák, amelyeken rendkívül nehéz átjutni a vizsgáló és bélelő eszközökkel. Az egyenes nyomvonalon elérhető pontszerű hibák és teljes szakaszok javítására az 32, 40, 50 és 63 mm-es vezetékek esetében azonban felkészültek vagyunk.

Miért nincsenek itt árak, folyóméter árak?

Ahány csatorna, annyi féle átmérő, anyag, hossz, nyomvonal és a hibáik fajtája pedig végtelen számú.

Feltárt hibák kiértékelése, javítási javaslata:
Egy vagy több pontszerű javításra van szükség? 50-60 cm-es javítások kellenek vagy akár 3-4 méter, esetleg 20-30 m hosszúságúak? Épületen belül falban vagy padló alatt? Épületen kívül zöldterület vagy járda alatt? Milyen anyagú, átmérőjű, milyen jellegű és mennyi szennyeződés, lerakódás van benne? Hogyan lehet azt kitisztítani, a bélelési munkára előkészíteni?

A technika:
Szinte a legtöbb esetben szükség van belső vizuális felmérésre, kamerás vizsgálatra, hogy a javítás műszaki tartalma meghatározható legyen. Fontos információ, hogy a csővezetékbe milyen módon, honnan lehet bejuttatni a bélelőeszközöket, kamerákat. Majdnem minden bélelésnél elengedhetetlen, hogy az eszközt ne csak betolni lehessen (pl. tisztítóaknától felfelé), hanem az eszköz orrát is húzni kell, hogy a bélelőanyagot a hibahelyre tökéletesen beállíthassuk. Kérdés még, hány db és milyen pozícióban van 90 fokos iránytörés, amik nagyban nehezítik a bélelés folyamatát.

A helyszín:
A bélelőeszközök, vizsgáló berendezések és segédanyagok mintegy 150 darabos listája öt A/4-es oldalon fér el és a felszerelést egy 14 m3-es kisteherautóval visszük a helyszínre. Nagyjából minden eszközre szükség van egy munka során a csatorna közelében. Hol férnek el ezek, mekkora területet kapunk? Pince, padlás, 1 m2-es mellékhelyiség vagy esetleg a lapostetőn és az utcai akna mellett? Megannyi fontos információ, melynek hiányában nem lehet műszaki tartalmat összeállítani és így korrekt, megalapozott árat adni sem lehet.

Mindenre kiterjedő, pontos felméréssel lehet csak összeállítani a műszaki tartalmat, amelyre projekt árat adunk.

Téríti-e a biztosító a béleléssel történő javítást?

Minden megvalósult javításról érthető módon nem kapunk tájékoztatást ügyfeleinktől – kevés esetben kapunk visszajelzést. Azonban elmondható, hogy nagy különbségeket tapasztalunk a hozzánk visszaérkező információk között.

Az egyik, kedvező véglet, amikor a biztosító kárszakértő kolléga ajánlotta a béleléses technológiát, a másik véglet, amikor egy másik biztosító hasonló esetben teljesen elzárkózott a kártérítéstől. Kizárólag a bontással, helyreállítással történő cserét preferálta.

A hozzánk eljutott információk alapján azonban azt mondhatjuk, hogy általában részben vagy egészben téríti a biztosító a károsultak költségeit.

Ehhez mi minden esetben tudunk adni részletes TERC költségvetést, mely a számlázás alapjául szolgál számlarészletezőként.

Én magam megcsináltathatom-e a kamerás vizsgálatot helyi szakival?

Igen, természetesen. Vannak azonban alapkövetelmények, amelyeknek meg kell felelnie a vizsgálatnak, melyek az alábbiak:

  • Tudjon a kolléga felvételt készíteni (a kamera monitorát telefonnal videózva is több a semminél, de általában ezek a felvételek nem használhatók.)
  • A csatornavizsgáló kamerák vizuális képessége rendkívül fontos szempont a béleléssel történő felújítás mérlegeléséhez és a munka műszaki tartalmának meghatározásához. 
  • A felvételt valamilyen módon ossza meg a megrendelővel, lehetőleg e-mailben, a címünket tegye másolatba.
  • A kamera rendelkezzen méterszámlálóval, ha nincs, akkor hangalámondással kell jelezni a csőhosszokat, átmérő és anyag információkat. Ha feliratozni is tud a kamera, az plusz pontot ér.
  • A felvétel semmiképpen ne a csőben kezdődjön, hanem mutassa meg a csővezeték környékét, a helyi adottságokat, a helyszínt. Nagyon fontos a béleléses munka helyszíne, mérete, elhelyezkedése, döntően befolyásolja a műszaki tartalmat, így a kivitelezés díját is.
  • Lassú, türelmes haladással kell vizsgálni, a látható vagy vélelmezett hibahelyeknél lassítson, esetleg többször oda-vissza nézze meg a sérülést.
  • Ha a csatorna annyira szennyezett, hogy a vizsgálat értékelhetetlen, akkor azt ki kell mosatni és a vizsgálatot újra el kell végezni.

Készül-e felvétel, dokumentáció a javítás előtt és után?

Igen, minden esetben, a Megrendelő kérése nélkül is készül dokumentáció.

Minden megvalósult projektünk összes dokumentációját és kamerás felvételét mentjük és archiváljuk.
Jelenleg 13 évre visszamenően őrizzük az elvégzett munkáink dokumentációját és felvételeit.

 

csatornabeleles.hu

MC REKORD KFT.
6724 Szeged, Pacsirta utca 1.

Cg: 06-09009015
Adószám: 13199052-2-06
Építőipari Kivitelezői Nyt. Szám: 34 A 00752
Kamarai Reg Szám: CS13199052

Vállalkozói felelősség biztosítónk a